Skip to main content

Google Nexus 7 dan Android 4.1 - Kajian Mini

Hakikat bahawa Google melancarkan tablet 7 "oleh ASUS bukan merupakan kejutan besar, memandangkan ASUS memamerkan kembali Eee Pad Memo di CES. Kisah itu menjadikan Google sangat suka dengan tablet itu, dan ia menjadi tumpuan untuk menjadi tablet Nexus yang pertama, banyak kepada samseng. Walaupun terdapat tablet "Pengalaman Google" yang lain sebelum ini (contohnya Motorola Xoom), belum ada tablet Nexus Bona-fide lagi, dan terutama sekali tidak pada harga yang agresif titik seperti ini. Untuk itu, masukkan Nexus 7.


Google Nexus 7 dan Android 4.1 - Kajian Mini
Google Nexus 7 dan Android 4.1 - Kajian Mini


Nexus 7 dipasang dengan Android 4.1 Jelly Bean yang dipasang, yang akan kami tuju pada halaman seterusnya. Ia membawa peningkatan kepada prestasi UI melalui Android

Yang paling penting adalah titik harga Nexus 7, yang sehingga kini sebahagian besarnya menjadi salah satu isu utama dengan tablet Android - harga. Adalah adil untuk mengatakan bahawa Kindle Fire telah melakukan pekerjaan yang baik membuktikan bahawa memang ada pasaran untuk kos yang lebih rendah, tablet mudah pada titik harga yang agresif, dan Nexus 7 adalah jawaban Google. Harga untuk Nexus 7 ialah $ 199 untuk model 8GB, dan $ 249 untuk model 16 GB. Tidak ada perbezaan lain antara kedua-dua, dan tidak ada model dengan sambungan selular - ini hanya WiFi sahaja, tetapi sekali lagi, ini adalah tablet untuk orang ramai tanpa halangan pembawa.

Apabila anda melihat ciri-ciri di atas, nampaknya membingungkan bahawa ASUS dapat memperoleh harga hingga $ 199 dengan berkesan. Mendapatkan ke titik harga yang lebih rendah adalah lebih mudah dengan beberapa perkara - peranti dan paparan yang lebih kecil secara fizikal, pengecualian saiz penuh USB atau pelabuhan lain (terdapat hanya microUSB), tiada kamera belakang menghadap, dan komponen komponen komoditi yang baik. Tambah tambah ialah jika anda menjalankan 1280 x 800 pada saiz yang lebih kecil, keluarlah panel DPI yang cukup tinggi pada masa yang sama. Selain itu, anda akhirnya mendapat peranti yang sebenarnya sangat mengesankan jika tidak, dengan SoC quad core dan faktor bentuk yang menarik.

Saya suka bermula dengan kesan fizikal kerana ia adalah laluan yang mudah, dan begitu banyak pengalaman seseorang dengan peranti yang diberikan bergantung pada perasaan yang paling penting di tangan. ASUS telah mengambil arah yang sangat baik di sini dan membuat pembinaan belakang Nexus 7 bahan getah bertekstur yang hebat. Terdapat Nexus timbul di bahagian atas, dan ASUS dengan bangga di bahagian bawah. Di bawah ini adalah takat kecil untuk pembesar suara, yang berjalan lancar.

Butang kuasa / kunci dan siap sedia diletakkan di sudut kanan atas, dan kedua-dua microUSB dan bicu fon kepala berada di bahagian paling bawah. Terdapat juga beberapa pin pogo di sebelah kiri bawah, sama seperti Galaxy Nexus. Tidak syak lagi ini akan berfungsi dengan beberapa aksesori yang tidak diketahui pada masa akan datang.

Pembinaan Nexus 7 benar-benar hebat. Walaupun saya tidak melakukan ulasan tablet biasa (yang telah menjadi domain Anand sebahagian besarnya), saya telah mengendalikan beberapa tablet baru-baru ini yang besar dan kecil, dan ada yang merasa murah untuk saya terima kasih kepada plastik belakang. Saya tidak faham bahawa Nexus 7 adalah peranti $ 199 berdasarkan bagaimana ia dirasakan. Tidak ada lekukan atau jeritan sama sekali, ia terasa sangat tegar. The tradeoff adalah bahawa Nexus 7 sedikit lebih tebal daripada beberapa peranti lain, pada hampir 10.5 mm (berbanding dengan 8.5 atau 9), tetapi ketebalan yang lebih besar juga membenarkan jejari bilah pinggir yang lebih besar. Saya rasa 7 "adalah faktor bentuk tablet yang ideal untuk saya secara peribadi.

Jadi soalan logik seterusnya ialah prestasi seperti di Nexus 7. Saya bertanya di sekitar, melakukan penggali saya sendiri, dan akhirnya mengesahkan bahawa apa yang ada di dalam Nexus 7 memang Tegra T30L SoC. Ini adalah kebocoran bawah / T30 bawah yang lebih rendah yang tidak diragukan lagi ditawarkan dengan kelebihan kos untuk ASUS - Saya menjangkakan T30L di dalam dan saya tidak dapat melihatnya. Satu-satunya perbezaan ialah jam CPU adalah 1.15 GHz untuk semua empat teras pada 100%, atau 1.3 GHz pada teras tunggal. Jam GPU juga sedikit lebih rendah pada 416 MHz. Nexus 7 juga kapal dengan 1 GB RAM, dan saya yakin ini DDR2 pada 500 MHz berdasarkan apa yang saya lihat dari penggalian yang saya lakukan.

Saya telah meminjam graf ulasan Anand TF700T dan menambah data dari Nexus 7 yang saya tergesa-gesa berlari pada petang ini. Hasilnya adalah selaras dengan jangkaan saya untuk T30L dan peranti lain dengan T30L di dalamnya yang telah kita benchmarked.

The Transformer Pad 300 menggunakan T30L SoC yang sama dengan Nexus 7, jadi tidak menghairankan untuk melihat dua nombor pos yang sangat dekat satu sama lain di banyak tempat.

Saya harus perhatikan pada sintetik penyemak imbas yang kita juga bercakap mengenai Chrome di sini, bukan "Penyemak Imbas" kerana Nexus 7 adalah peranti Android pertama yang dihantar dengan Chrome sebagai penyemak imbas lalai. Dalam kes ini, ini bermakna tiada "pelayar" boleh didapati di mana sahaja di peranti. Anda masih boleh memasang Flash dari Play Store, ia tidak lagi melakukan apa-apa lagi.

Bercakap tentang penggalian, saya menghantar Francois Simond ( @supercurio ) satu laporan voodoo dari Nexus 7, dan dia dengan baik melakukan analisis komponen seperti yang telah kami lakukan dengan peranti lain pada masa lalu. Tidak terlalu banyak kejutan di dalamnya. WiFi dan Bluetooth adalah modul BCM4330 yang sentiasa ada di mana-mana, yang tidak diragukan lagi mendapat lebih murah sekarang bahawa BCM4334 sudah keluar. Kamera menghadap depan adalah Aptina MI 1040 1.3MP CMOS dengan piksel 3.6μm dan 1/3 "format optik. NFC memberikan pengawal NXP PN65 baru yang terbaik yang saya dapat memberitahu PN544 dengan embedded SE (unsur selamat).

Persoalan seterusnya ialah apa yang kelihatan seperti itu. Kami telah melihat lain-lain tablet kos rendah yang dihantar sebelum ini, tetapi biasanya perkara pertama yang diketepikan adalah paparan. Dalam kes Nexus 7, ASUS menyatakan bahawa panel itu adalah panel IPS backlit LED dengan 10 titik multitouch dan 400 nits kecerahan maksimum. Resolusi tentu saja WXGA (1280 x 800) pada 7 ". Jika anda melakukan matematik keluar, itu PPI yang cukup tinggi, dan secara peribadi ia kelihatan hebat - saya tidak dapat melihat piksel kecuali saya melihat dengan teliti.

Oleh kerana saya menjangkakan perlu melakukan sesuatu kajian tablet pada perjalanan ini ke Google I / O, saya membawa bersama colorimeter i1D2 saya. Saya mengambil pengukuran pada Nexus 7 menggunakan aliran kerja biasa saya - kombinasi Corak Ujian Skrin Francois 'Voodoo dan Warna HCFR.

Kecerahan jatuh sedikit daripada 400 nits yang diiklankan pada hanya 312 nits. Saya sebenarnya tidak pasti sama ada terdapat beberapa teknologi penjimatan tenaga Prisma Nvidia yang berlaku di sini (tidak ada toggle di mana-mana sahaja untuk itu), tetapi itu cerah kerana saya boleh mendapatkan Nexus 7 untuk pergi. Sebaliknya di sebaliknya cukup baik, pada 850, dan kulit hitam sangat baik pada 0.37 nits.

Selebihnya metrik paparan adalah agak menarik, dengan suhu warna berlegar sekitar 5500K yang sedikit hangat untuk rasa saya, dan gamma tidak rata di atas skala kelabu sama ada. Apa yang benar-benar ingin tahu saya adalah bahawa sayur-sayuran kelihatan kurang sesuai (segi tiga yang lebih besar adalah sRGB), yang merupakan kesan pertama saya melihat Nexus 7 semasa memasang beberapa aplikasi dari Google Play (yang mempunyai banyak warna hijau). Sekali lagi saya tidak pasti sama ada ini adalah teknik penjimatan tenaga di tempat kerja di sini.

Saya rasa seperti metrik ini boleh mengelirukan anda memikirkan paparan yang buruk, sebaliknya jelas ini adalah panel IPS berdasarkan sudut tontonan , yang luar paksi luar dalam mendatar dan menegak. Anda tidak boleh lari dengan menempatkan TN dalam tablet kerana betapa buruknya sudut tontonan langsung dilihat pada peranti permukaan yang besar seperti tablet. Paparan IPS Nexus 7 sangat kontras dan mempunyai PPI yang cukup tinggi yang saya tidak mahu untuk resolusi yang lebih tinggi.

Google juga melakukan sesuatu yang menarik dengan Nexus 7 dengan menyertakan kredit Play Store $ 25 yang muncul dalam akaun anda selepas melog masuk ke akaun Google anda untuk kali pertama. Strategi ini kelihatan sangat jelas di sini - dapatkan pembeli Nexus 7 sekurang-kurangnya melihat kedai Play. Di samping itu, mereka telah membuat preloaded beberapa buku dan video yang harus pengguna umpan masuk sekurang-kurangnya menyemak aplikasi Google Play masing-masing.

Secara jujur ​​saya fikir ASUS dan Google telah benar-benar melakukan kerja yang sangat baik di sini dengan Nexus 7. Gabungan teras SoC, panel IPS, pembinaan pepejal, dan versi Android terkini untuk apa-apa titik harga pembunuh yang cukup banyak menjadikannya sukar untuk mencari apa-apa kesalahan. Pasti, ia berguna untuk mempunyai port tuan rumah USB saiz penuh, slot microSD (walaupun tiada Nexus telah dihantar dengan satu sejak Nexus S), 5 GHz WiFi (Nexus 7 adalah 2.4 GHz sahaja), atau selular, tetapi tablet akan 't menjadi $ 199 lagi. Saya juga berasa seperti faktor bentuk pepenjuru 7 inci yang paling sesuai, dan Nexus 7 dengan cepat berkembang pada saya.

Kemas kini: Saya mempunyai banyak e-mel dan soalan mengenai sama ada USB-OTG (On The Go) disokong pada Nexus 7, dan tidak menyentuh padanya ketika saya pada asalnya memaparkan penerbitan becuause saya tidak sepenuhnya pasti. Saya telah mengesahkan bahawa USB-OTG disokong pada Nexus 7, dan berfungsi pada binaan Android 4.1 bukan akhir yang sedang dibuat. Itu menggalakkan, dan saya akan mengujinya sendiri apabila saya pulang ke rumah dan penyesuai OTG miniUSB saya.

Kemas kini 2: Saya telah meminta penjelasan lanjut tentang fungsi USB-OTG yang disokong. Menggunakan tetikus dan papan kekunci akan disokong, dan saya melihat Google menggunakan ethernet untuk penyesuai USB melalui USB-OTG juga. Malangnya saya mendapati bahawa pemasangan USB tidak akan disokong secara asli. Di samping itu, MHL tidak disokong.

Comments

Popular posts from this blog

Kajian Samsung Galaxy S III - Variasi AT & T dan T-Mobile USA

Sebelum kita menyelidiki varian Galaxy S 3 Samsung untuk Amerika Syarikat (selepas itu SGS3), ia berbaloi untuk bercakap dengan cepat tentang berapa banyak pelancaran SGS3 di AS berbeza dari SGS2. Sejak mengumumkan SGS3 antarabangsa, ia hanya kurang dari satu setengah bulan, dan di sini kami dengan perisian dan perkakasan dan peranti yang disiapkan yang akan dipasang di rak runcit dan pengendali dalam masa seminggu. Apabila khabar angin mengenai SGS3 mula beredar, salah satu perkara yang paling bergema bagi saya ialah Samsung akan meletakkan banyak penekanan pada pelancaran Amerika Syarikat, dan secara mendadak menyempitkan jurang antara pengumuman dan ketersediaan. Apabila anda melihat kira-kira bulan dan separuh, dan bandingkan dengan pelancaran SGS2, yang bermula dengan pengumumannya di MWC dan dilancarkan di Amerika Syarikat pada bulan September dan Oktober.Mengkaji variasi SGS3 USA lebih mudah pada masa ini, kerana semua peranti pada asasnya sama, kecuali antara muka udara. Merek…

Ulasan AMD Radeon HD 7970 GHz: Berjuang Untuk Mahkota Prestasi

Tiga bulan yang lalu NVIDIA melancarkan GeForce GTX 680 mereka untuk merasakan ulasan dan cadangan kapal editor, menuntut semula mahkota mereka untuk kad video GPU tunggal terpantas dalam proses itu. Dan untuk kali pertama dalam beberapa tahun NVIDIA tidak hanya mengalahkan AMD pada prestasi mentah, tetapi mereka mencapai trifecta suci penuh persaingan kad video - prestasi permainan yang lebih tinggi, penggunaan kuasa yang lebih rendah, dan harga yang lebih rendah.Akibatnya, untuk AMD pelancaran ini menandakan kedua-dua yang paling dekat dan paling jauh mereka pernah mengalahkan NVIDIA secara terang-terangan. Di satu pihak NVIDIA mengalahkan mereka dengan lebih daripada biasa dengan mencapai trifecta suci berbanding dengan memberi tumpuan kepada prestasi. Namun, sebaliknya apabila ia datang kepada prestasi mentah, AMD tidak pernah dekat ini. Di mana GTX 580 mengalahkan 6970 sebanyak 15% GTX 680 yang dipimpin oleh hanya 10%, dan bahkan kemudian kalah kepada 7970 pada beberapa permainan…

Kajian ASUS Transformer Pad Infinity (TF700T)

Di Computex beberapa minggu yang lalu ASUS memberi kami apa yang kami harapkan: tablet gaya Transformer yang menjalankan Windows 8. Malah, ASUS memberi kami banyak pilihan sejauh tablet Windows 8 pergi. Dua yang kami minta adalah Tablet 600 dan Tablet 810 , masing-masing menjalankan Windows RT dan Windows 8. Mereka mempunyai tablet mandiri dengan papan kekunci keyboard / tetikus yang boleh ditanggalkan, memberikan anda yang terbaik dari kedua-dua dunia.ASUS bukan satu-satunya yang boleh membawa fleksibiliti seperti ini ke Windows 8. Acer menampakkan reka bentuk yang sama dengan Iconia W510 , seperti Samsung dan baru-baru ini, Microsoft. Dengan tablet Surface Microsoft sebenarnya melangkah lebih jauh dan cuba mengintegrasikan papan kekunci ke penutup ringan dan bukan dok luaran. Ia masih dapat dilihat sejauh mana pendekatan ini akan berfungsi, tetapi jelas ada trend untuk generasi pertama tablet Windows 8.

Kita tidak boleh melupakan apa yang bermula ini. Sama seperti Apple dengan iPhone…