Skip to main content

Ulasan AMD Radeon HD 7970 GHz: Berjuang Untuk Mahkota Prestasi

Tiga bulan yang lalu NVIDIA melancarkan GeForce GTX 680 mereka untuk merasakan ulasan dan cadangan kapal editor, menuntut semula mahkota mereka untuk kad video GPU tunggal terpantas dalam proses itu. Dan untuk kali pertama dalam beberapa tahun NVIDIA tidak hanya mengalahkan AMD pada prestasi mentah, tetapi mereka mencapai trifecta suci penuh persaingan kad video - prestasi permainan yang lebih tinggi, penggunaan kuasa yang lebih rendah, dan harga yang lebih rendah.

Ulasan AMD Radeon HD 7970 GHz: Berjuang Untuk Mahkota Prestasi
Ulasan AMD Radeon HD 7970 GHz: Berjuang Untuk Mahkota Prestasi


Akibatnya, untuk AMD pelancaran ini menandakan kedua-dua yang paling dekat dan paling jauh mereka pernah mengalahkan NVIDIA secara terang-terangan. Di satu pihak NVIDIA mengalahkan mereka dengan lebih daripada biasa dengan mencapai trifecta suci berbanding dengan memberi tumpuan kepada prestasi. Namun, sebaliknya apabila ia datang kepada prestasi mentah, AMD tidak pernah dekat ini. Di mana GTX 580 mengalahkan 6970 sebanyak 15% GTX 680 yang dipimpin oleh hanya 10%, dan bahkan kemudian kalah kepada 7970 pada beberapa permainan. Dengan jurang yang dekat ini timbul persoalan yang jelas: mungkin, mungkin AMD boleh bertemu atau mengalahkan NVIDIA dengan 7970 yang lebih tinggi dan menyaingi mereka untuk mahkota prestasi?

Hari ini, AMD meletakkan idea itu untuk ujian dengan pelancaran Radeon HD 7970 GHz Edition. Walaupun AMD tidak memanggil Edisi 7970 GHz respon kepada GTX 680 - sebaliknya memilih untuk memberi tumpuan kepada menjadi ulang tahun Tahiti 6 bulan - untuk semua maksud dan tujuan ini adalah tindak balas AMD kepada GTX 680. Lebih tinggi mencatat 7970 dengan mengambil AMD Turbo GPU bertujuan untuk membuat larian di GTX 680 dan mahkota prestasi itu. Jadi, bagaimanakah tambang AMD? Seperti yang akan kita lihat, selepas hari ini tidak lagi jelas siapa yang memegang mahkota prestasi.

Setakat prestasi dan fungsi berjalan, Radeon HD 7970 GHz Edition (7970GE) adalah peningkatan yang agak mudah kepada Radeon HD 7970 yang sedia ada. Bahkan perkakasan itu sama sekali sama dengan GPU - tidak ada perubahan pada PCB , penyejukan, atau VRM, dan juga GPU Tahiti adalah semakan yang sama yang telah dihantar pada tahun 7970 sejak awal. Segala yang 7970GE menambah kepada 7970 dicapai melalui penyempitan cip dan pemangkin baru dan ciri-ciri BIOS khusus kepada 7970GE. Jadi dalam banyak cara ini adalah 7970 kita sudah menjadi biasa dengan, tetapi dengan lebih banyak lagi langkahnya.

Dengan perkakasan yang sama perbezaan sebenar adalah pada jam jam. The 7970 dihantar ke teras 925MHz yang agak konservatif, yang seperti yang kita lihat dalam pengembaraan overclocking kami 7970 berakhir menjadi 175MHz yang lebih baik daripada yang paling buruk yang boleh dilanda 7970 ketika overclocked tanpa overvolting. Pada masa itu AMD meninggalkan banyak di atas meja untuk memaksimumkan hasil dan memberi ruang kepada rakan kongsi mereka untuk melancarkan pelbagai kad overclocked kilang, dan sekarang AMD telah datang untuk mengambil semula ruang kepala itu untuk diri mereka sendiri.

7970GE akan dihantar pada 1GHz, 75MHz lebih cepat daripada 7970. Tambahan pula, 7970GE memperkenalkan Teknologi PowerTune AMD dengan Boost, yang merupakan nama AMD untuk GPU turbo, dan serupa dengan ciri turbo GPU yang sudah pun di APU AMD. 7970GE boleh meningkatkan 50MHz lebih jauh sehingga 1050MHz, yang bermaksud peningkatan teras teras 7970GE adalah mana-mana di antara 8% dan 13.5% bergantung pada betapa tingginya ia boleh dibawah beban kerja tertentu. Kami telah melihat prestasi AMD berskala dengan baik dengan jam - yang mana biasanya bukan lebar jalur memori yang tersekat - jadi ini dapat dilihat dengan baik untuk prestasinya. Semua AMD yang sama juga telah meningkatkan jam memori mereka dari 5.5GHz ke 6GHz, yang akan memberikan kad lebar memori sebanyak 9% apabila ia memerlukannya. AMD tidak menyediakan panduan khusus untuk prestasi,

Di luar ruang jam yang lebih tinggi dan pengenalan Teknologi PowerTune dengan Boost, yang merangkum perubahan untuk 7970GE. Tiada perubahan papan dan ia sama dengan GPU Tahiti, yang bermaksud 2048 pemproses aliran yang dipasangkan dengan unit tekstur 128 dan 32 ROP, semuanya pada GPU transistor 4.31B dengan saiz mati 365mm2. Dengan peningkatan kelajuan jam dari 7970 ini mendorong prestasi ketepatan dua teori (FP64) AMD ke atas 1 TFLOPs kepada 1.08 TFLOPs, yang AMD sama sekali tidak malu tentang menyebut kerana mereka adalah vendor GPU yang pertama untuk sampai ke sana. Di bahagian memori sesuatu perkara, AMD menggunakan 3GB GDDR5 yang sama yang telah kita lihat sebelumnya, hanya mencatat lebih tinggi.

Atas nota itu, kerana AMD tidak membuat apa-apa perubahan perkakasan untuk 7970GE, had TDP / PowerTune 7970GE sama-sama tidak berubah. 7970GE akan mempunyai had PowerTune 250W, sama dengan 7970. Dengan 6 bulan antara pelancaran 7970 dan 7970GE, itu adalah 6 bulan peningkatan 28nm proses di TSMC, yang AMD akan digunakan sebagai asas pembabitan mereka untuk 7970GE. Dengan itu, tidak ada perkara seperti makan siang percuma, dan dalam praktiknya penggunaan tenaga 7970GE masih meningkat berbanding dengan 7970, seperti yang kita lihat dalam penanda aras kita.

Pada titik akhir, pada ketika ini kita akan kecewa untuk tidak menunjukkan bahawa sekali lagi AMD sekali lagi menambah kekeliruan kepada sistem penamaan produk mereka atas nama kesederhanaan. Kami sentiasa menolak untuk skim penamaan jelas di mana bahagian-bahagian dengan spesifikasi yang berbeza mempunyai nama yang berbeza dan untuk alasan yang baik. Keputusan AMD untuk menamakan kad baru mereka ialah 7970 GHz Edition malangnya; sementara itu ia mempunyai GPU Tahiti yang sama dengan prestasi dan set ciri (PowerTune Boost) sama sekali berbeza dari 7970. Apakah gunanya nombor 4 digit jika AMD hanya akan menggunakan sebahagian kecil daripada mereka? Dalam alam semesta yang rasional, kad ini akan menjadi 7975 dan itu akan berakhirnya.

Kebimbangan utama kami di sini ialah pelanggan yang berpotensi akan membaca ulasan ini dan kemudian keluar dan membeli vanili 7970 berfikir mereka mendapat Edisi GHz, yang merupakan keadaan yang mengelirukan yang kita mahu nama produk dihindari. Pada ketika ini jika AMD akan terus menghasilkan beberapa produk di bawah nombor model nama - dan saya tidak boleh percaya saya mengatakan ini - mereka perlu membawa kembali sufiks yang betul. Mereka kurang terdedah daripada "Edisi GHz", yang cukup lama untuk diabaikan. Pada akhir jam jam adalah bukan nama produk yang sesuai.

Anyhow, with clocks and hardware settled, let’s talk about competitive positioning, pricing, and availability. As we alluded to in the introduction, the 7970GE is a clear swipe at the GeForce GTX 680. NVIDIA had a smaller than usual 10% lead with the GTX 680, and as a result AMD is making a run at it with a higher clocked Tahiti part. Realistically speaking, on average AMD can’t beat the GTX 680 with the 7970GE, but with good performance scaling they can tie.

Melihat bagaimana pesaing GTX 680 itu, ia sepatutnya tidak mengejutkan bahawa AMD telah meletakkan MSRP pada 7970GE pada harga $ 499, harga yang sama dengan GTX 680. Ini adalah sesuatu yang pasti. Pada masa yang sama, tidak ada rahsia lagi bahawa kad Tahiti agak mahal untuk menghasilkan - terima kasih kepada GPU yang lebih besar daripada GK104 dan 3GB GDDR5 - jadi AMD berminat bukan sahaja mencabar NVIDIA untuk mahkota tetapi juga membawa margin mereka kembali ke di mana mereka sebelum pelancaran GTX 680.

Walaupun harga 7970 dan 7950 tidak secara rasmi berubah berikutan pelancaran 7970GE, pelancaran siri GTX 600 telah menolak harga ke tahap di bawah walaupun MSRP April AMD . Rujukan clocked 7970s turun kepada sekitar $ 430 selepas rebat, dan 7950 (telah ditolak daripada gambar oleh GTX 670) turun kepada kira-kira $ 360 selepas rebat. Dengan melarang bergerak dari NVIDIA, kami mengharapkan tindak balas AMD untuk menyelesaikannya buat sementara waktu. Sebagai tambahan, ia kelihatan seperti AMD akan meneruskan promosi Tiga Untuk Percuma mereka untuk kad siri 7900 sedia ada untuk beberapa masa akan datang, tetapi mereka tidak akan melanjutkannya ke 7970GE. Maka sementara 7970 akan datang dengan permainan percuma 7970GE tidak akan, yang akan mempengaruhi lagi perbezaan nilai antara kedua-dua kad tersebut.

Akhirnya, sementara ketersediaan kad umum patut bagus - kami telah melihat bahawa kebanyakan 7970 boleh mengatasi overclock ke kelajuan 7970GE - AMD telah menolak peluncuran di depan apabila kad sebenarnya akan dihantar. The 7970GE tidak akan muncul di kedai sehingga minggu depan dan ketersediaan meluas tidak dijangka sehingga Julai. Tetapi apabila kad mula mula mengalir, kita tidak nampak apa-apa sebab AMD tidak akan dapat menyimpannya.

Comments

Popular posts from this blog

Kajian Samsung Galaxy S III - Variasi AT & T dan T-Mobile USA

Sebelum kita menyelidiki varian Galaxy S 3 Samsung untuk Amerika Syarikat (selepas itu SGS3), ia berbaloi untuk bercakap dengan cepat tentang berapa banyak pelancaran SGS3 di AS berbeza dari SGS2. Sejak mengumumkan SGS3 antarabangsa, ia hanya kurang dari satu setengah bulan, dan di sini kami dengan perisian dan perkakasan dan peranti yang disiapkan yang akan dipasang di rak runcit dan pengendali dalam masa seminggu. Apabila khabar angin mengenai SGS3 mula beredar, salah satu perkara yang paling bergema bagi saya ialah Samsung akan meletakkan banyak penekanan pada pelancaran Amerika Syarikat, dan secara mendadak menyempitkan jurang antara pengumuman dan ketersediaan. Apabila anda melihat kira-kira bulan dan separuh, dan bandingkan dengan pelancaran SGS2, yang bermula dengan pengumumannya di MWC dan dilancarkan di Amerika Syarikat pada bulan September dan Oktober.Mengkaji variasi SGS3 USA lebih mudah pada masa ini, kerana semua peranti pada asasnya sama, kecuali antara muka udara. Merek…

Kajian ASUS Transformer Pad Infinity (TF700T)

Di Computex beberapa minggu yang lalu ASUS memberi kami apa yang kami harapkan: tablet gaya Transformer yang menjalankan Windows 8. Malah, ASUS memberi kami banyak pilihan sejauh tablet Windows 8 pergi. Dua yang kami minta adalah Tablet 600 dan Tablet 810 , masing-masing menjalankan Windows RT dan Windows 8. Mereka mempunyai tablet mandiri dengan papan kekunci keyboard / tetikus yang boleh ditanggalkan, memberikan anda yang terbaik dari kedua-dua dunia.ASUS bukan satu-satunya yang boleh membawa fleksibiliti seperti ini ke Windows 8. Acer menampakkan reka bentuk yang sama dengan Iconia W510 , seperti Samsung dan baru-baru ini, Microsoft. Dengan tablet Surface Microsoft sebenarnya melangkah lebih jauh dan cuba mengintegrasikan papan kekunci ke penutup ringan dan bukan dok luaran. Ia masih dapat dilihat sejauh mana pendekatan ini akan berfungsi, tetapi jelas ada trend untuk generasi pertama tablet Windows 8.

Kita tidak boleh melupakan apa yang bermula ini. Sama seperti Apple dengan iPhone…