Skip to main content

Zotac GeForce GT 640 DDR3 Review: Glacial Gaming & Heavenly HTPC

Dua minggu yang lalu NVIDIA secara rasmi melancarkan GeForce GT 640 runcit , menampung tawaran OEM dan komputer riba mereka dengan kad video GK107 pertama mereka untuk pasaran desktop runcit. GT 640 direka untuk menjadi kad video Kepler tahap kemasukan NVIDIA, menyertai beberapa rebound Fermi sebagai ahli siri GT 6xx. Dengan semangat di belakang Ivy Bridge Intel di pasaran komputer riba dan peningkatan dalam jualan, ia telah menyediakan GPU mudah alih NVIDIA, NVIDIA berharap untuk mencapai perkara yang sama di pasaran desktop dengan GT 640.

Zotac GeForce GT 640 DDR3 Review: Glacial Gaming & Heavenly HTPC
Zotac GeForce GT 640 DDR3 Review: Glacial Gaming & Heavenly HTPC


Hari ini, kita akan melihat GT 640 dalam tindakan. Kami menjangkakan NVIDIA akan melancarkan varian GDDR5 pada satu ketika, tetapi untuk pusingan pertama kad, GT 640 adalah eksklusif DDR3. Ini mempunyai kesan prestasi yang penting. Sementara itu, seperti biasa dengan kad video peringkat kemasukan, tiada reka bentuk rujukan yang dimaksudkan untuk penjualan runcit dan NVIDIA tidak mengambil sampel kad tersebut. Walau bagaimanapun, rakan kongsi NVIDIA sedang melangkah ke kad sampel ke akhbar. Contoh kami berasal dari Zotac, yang menghantar slot tunggal mereka berdasarkan Zotac GeForce GT 640.

Menyelam ke dalam spesifikasi GT 640, ini adalah GK107 GPU yang sama dengan produk 640M dan lain-lain produk laptop / OEM GK107, jadi kami sedang melihat ciri-ciri asas dan spesifikasi yang sama. Kapal GT 640 dengan semua unit fungsi GK107 didayakan, yang bermakna 384 teras CUDA teratur menjadi 2 SMX yang berkongsi GPC tunggal. Tambahan pula GPC tunggal adalah sepasang blok ROP dan pengawal memori, memberikan GT 640 16 ROP, 256KB cache L2, dan bas memori 128 bit. Semua ini ditambah dengan ciri-ciri biasa keluarga Kepler, termasuk encoder perkakasan NVENC H.264, penyahkod video VP5, sokongan FastHDMI, dan sambungan PCIe 3.0.

Terima kasih kepada hakikat bahawa ini adalah produk desktop runcit GT 640 yang akan menghantar pada kelajuan jam yang cukup tinggi 900MHz, yang meletakkan clock clocknya di hadapan rakan OEM DDR3 tetapi di belakang versi GDDR5. Seperti komputer riba dan versi OEM meningkatkan jam tidak hadir , jadi prestasi agak mudah di sini. Begitu juga, bagi anda yang ingin membuat perbandingan Fermi, GT 640 dan Kad video lain yang berdasarkan Kepler menjauhkan diri dengan jam shader yang berasingan memihak kepada teras CUDA tambahan, jadi GT 640 mempunyai jam shader yang lebih rendah dan lebih banyak teras CUDA daripada pendahulu.

Malangnya perkara-perkara tidak kelihatan hampir sama baiknya di hadapan ingatan. NVIDIA dilancarkan dengan DDR3 di sini, yang bermaksud bahawa walaupun dengan kad memori 128-bit kad ini adalah kelebihan jalur memori yang sangat lapar. Hanya dengan malu daripada 1.8GHz ia hanya mempunyai 28.5GB / saat jalur lebar ingatan. DDR3 berbanding GDDR5 telah menjadi masalah berulang dalam segmen pasaran ini, dan prestasi kedua GPU dan prestasi GDDR5 telah meningkat dari masa ke masa jurang antara varian kad DDR3 dan GDDR5 terus berkembang. Pada masa kami terpulang kepada banyak ROPs dan shaders keperluan lebar jalur memori adalah sangat besar. Dalam kad tradisional ini kad DDR3 dilengkapi dengan lebih banyak memori keseluruhan - kapal DDR3 GT 640 dengan 2GB - jadi ia mempunyai kolam memori setiap bit lebih besar daripada GTX 680 tetapi tidak mempunyai jalur lebar memori untuk menggunakannya dengan berkesan.

Bagi spesifikasi fizikal, TDP rasmi pada GT 640 adalah 65W, meletakkan kad ini secara jelas ke dalam kategori berkuasa slot PCIe. Penggunaan tenaga idle di sisi lain adalah spec'd di 15W, yang sekurang-kurangnya di atas kertas sebenarnya sedikit lebih buruk daripada GT 440 dan bersaing 28nm kad. Sementara saiz die pada GK107 adalah 118mm2, hampir sama dengan saiz mati 116mm2 GF108. Penamaan produk mengetepikan, kerana saiz TDP dan GPU yang sama saiz GT 640 jelas akan menjadi pengganti langsung kepada GT 440 dari perspektif perkakasan.

Segala perkara yang diambil kira, GT 640 (atau lebih tepatnya GK107) adalah kad video yang agak kuat memandangkan segmen pasaran peringkat masuk yang akan diduduki. GT 440 (GF108) hanya mempunyai 4 ROPs supaya NVIDIA tidak kurang daripada empat kali ganda piksel teoretis mereka di sini. Pada masa yang sama, kiraan teras CUDA berkembang pesat hasil daripada proses pembuatan yang lebih kecil dan perubahan seni bina Kepler, dan selepas memberi pampasan bagi perubahan seni bina NVIDIA telah berjaya menggandakan prestasi teduhan dan tekstur mereka. Rangsangan yang sihat dalam bilangan unit berfungsi tentu saja tipikal dengan sebarang proses pembuatan baru, tetapi kerana NVIDIA mengurangkan Fermi begitu banyak untuk GF108 unit fungsi tambahan pada GK107 harus meningkatkan prestasi yang ketara.

Panduan rasmi NVIDIA mengenai prestasi adalah bahawa GT 640 harus datang tepat di belakang GTS 450, yang masuk akal diberikan shader teoretikal yang sama dan prestasi ROP kedua-dua kad. Akhir sekali, kami tidak akan terkejut jika kad GK107 melepasi GTS 450 berkat kedudukan jam yang lebih tinggi, tetapi itu perlu menunggu GDDR5 GT 640 atau sesuatu yang serupa. Memandangkan kecacatan prestasi DDR3 akan memastikan GT 640 daripada menangkap sehingga GTS 450, walaupun dengan kelebihan kelajuan jam. Oleh itu, ketika NVIDIA sedang melancarkan GT 640 sebagai pelaku yang kukuh pada 1680x1050, ia hanya boleh mencapai tahap ini pada tetapan kualiti yang lebih rendah. Jadi untuk kebanyakan pembaca kami kekuatan sebenar GT 640 akan menjadi penggunaan HTPC berkat kombinasi ciri video (VP5 / NVENC), prestasi shader yang cukup untuk pemprosesan pasca, dan TDP sub-75W.

Membungkus perkara, mari kita bercakap tentang harga dan ketersediaan. Matlamat NVIDIA untuk GT 640 DDR3 adalah untuk itu menjadi kad $ 99, namun dengan rakan-rakan mereka bebas untuk mereka bentuk kad mereka sendiri dan menetapkan harga mereka sendiri, mereka telah sebahagian besar tidak pergi bersama-sama dengan ini. Pada masa ini hanya satu GT 640 yang boleh didapati di Newegg seharga $ 99, dengan segala yang lain (termasuk kad Zotac yang kita sedang periksa hari ini) akan mencapai $ 109. Berita yang lebih baik di sini ialah tidak seperti ketersediaan GTX 670/680 tidak sepatutnya menjadi isu di sini kerana GK107 jauh lebih mudah untuk NVIDIA untuk menghasilkan volum walaupun dengan kekangan kapasiti TSMC. Kad sudah sedia untuk lebih dari 2 minggu sekarang dan itu tidak dijangka akan berubah.

Akhirnya, kerana harga de facto $ 109 GT 640 DDR3 bersaing langsung dengan harga Radeon HD 7750 yang sama dengan AMD, bersama dengan kad generasi terkini seperti GTS 450, GTS 550 Ti, dan Radeon HD 5750. Malangnya untuk GT 640 ia adalah satu-satunya kad pembungkusan DDR3 pada harga ini, jadi ia harus datang kerana tidak mengejutkan bahawa prestasinya jauh ketinggalan persaingannya. Seperti yang kita sebutkan sebelumnya, kejayaan yang ketara untuk GT 640 perlu bergantung pada peranannya sebagai kad sub-75W, di mana ia adalah salah satu kad yang lebih kuat dalam segmen itu.

Comments

Popular posts from this blog

Kajian Samsung Galaxy S III - Variasi AT & T dan T-Mobile USA

Sebelum kita menyelidiki varian Galaxy S 3 Samsung untuk Amerika Syarikat (selepas itu SGS3), ia berbaloi untuk bercakap dengan cepat tentang berapa banyak pelancaran SGS3 di AS berbeza dari SGS2. Sejak mengumumkan SGS3 antarabangsa, ia hanya kurang dari satu setengah bulan, dan di sini kami dengan perisian dan perkakasan dan peranti yang disiapkan yang akan dipasang di rak runcit dan pengendali dalam masa seminggu. Apabila khabar angin mengenai SGS3 mula beredar, salah satu perkara yang paling bergema bagi saya ialah Samsung akan meletakkan banyak penekanan pada pelancaran Amerika Syarikat, dan secara mendadak menyempitkan jurang antara pengumuman dan ketersediaan. Apabila anda melihat kira-kira bulan dan separuh, dan bandingkan dengan pelancaran SGS2, yang bermula dengan pengumumannya di MWC dan dilancarkan di Amerika Syarikat pada bulan September dan Oktober.Mengkaji variasi SGS3 USA lebih mudah pada masa ini, kerana semua peranti pada asasnya sama, kecuali antara muka udara. Merek…

Ulasan AMD Radeon HD 7970 GHz: Berjuang Untuk Mahkota Prestasi

Tiga bulan yang lalu NVIDIA melancarkan GeForce GTX 680 mereka untuk merasakan ulasan dan cadangan kapal editor, menuntut semula mahkota mereka untuk kad video GPU tunggal terpantas dalam proses itu. Dan untuk kali pertama dalam beberapa tahun NVIDIA tidak hanya mengalahkan AMD pada prestasi mentah, tetapi mereka mencapai trifecta suci penuh persaingan kad video - prestasi permainan yang lebih tinggi, penggunaan kuasa yang lebih rendah, dan harga yang lebih rendah.Akibatnya, untuk AMD pelancaran ini menandakan kedua-dua yang paling dekat dan paling jauh mereka pernah mengalahkan NVIDIA secara terang-terangan. Di satu pihak NVIDIA mengalahkan mereka dengan lebih daripada biasa dengan mencapai trifecta suci berbanding dengan memberi tumpuan kepada prestasi. Namun, sebaliknya apabila ia datang kepada prestasi mentah, AMD tidak pernah dekat ini. Di mana GTX 580 mengalahkan 6970 sebanyak 15% GTX 680 yang dipimpin oleh hanya 10%, dan bahkan kemudian kalah kepada 7970 pada beberapa permainan…

Kajian ASUS Transformer Pad Infinity (TF700T)

Di Computex beberapa minggu yang lalu ASUS memberi kami apa yang kami harapkan: tablet gaya Transformer yang menjalankan Windows 8. Malah, ASUS memberi kami banyak pilihan sejauh tablet Windows 8 pergi. Dua yang kami minta adalah Tablet 600 dan Tablet 810 , masing-masing menjalankan Windows RT dan Windows 8. Mereka mempunyai tablet mandiri dengan papan kekunci keyboard / tetikus yang boleh ditanggalkan, memberikan anda yang terbaik dari kedua-dua dunia.ASUS bukan satu-satunya yang boleh membawa fleksibiliti seperti ini ke Windows 8. Acer menampakkan reka bentuk yang sama dengan Iconia W510 , seperti Samsung dan baru-baru ini, Microsoft. Dengan tablet Surface Microsoft sebenarnya melangkah lebih jauh dan cuba mengintegrasikan papan kekunci ke penutup ringan dan bukan dok luaran. Ia masih dapat dilihat sejauh mana pendekatan ini akan berfungsi, tetapi jelas ada trend untuk generasi pertama tablet Windows 8.

Kita tidak boleh melupakan apa yang bermula ini. Sama seperti Apple dengan iPhone…